Facebook Linkedin Twitter
Roze wolk?

Voeding tijdens zwangerschapRoze wolk?

Ik weet het nog goed, voordat ik zwanger was zat ik al op een roze wolk. Het zou allemaal, helemaal super worden. Dat werd het ook, alleen duurde dat wel eventjes.
Want vanaf dag 1 zwangerschap heb ik de binnenkant van de wc pot maar al te vaak gezien. Verschrikkelijk was het. De hele dag misselijk, niets binnen kunnen houden. Dikker worden omdat ik zwanger was? Ik viel alleen maar af? Tja, hormonen! Gelukkig wist ik dat het voor de baby niet zo erg was. Die kreeg voeding genoeg. De reserves van mijn lichaam werden daar voor gebruikt. Gelukkig maar. Helaas duurde het wel een hele poos voordat ik weer een beetje normaal kon eten. Wel 4 volle maanden en zelfs daarna had ik nog steeds af en toe van die golven misselijkheid. Maar ja, je moet er iets voor over hebben toch?

Hoezo roze wolk?

Maar wat moet je, als je niets binnen houdt? De hele dag rilt bij het idee van eten? Kokhalzen moet zodra je de deur van de koelkast open doet en de heerlijke geur van kaas je tegemoet komt. Of je de neiging krijgt om hard weg te hollen op het moment dat je rauw vlees ziet? Kleine beetjes eten. Hoe zwaar het ook is. Voor het opstaan eten, dat hielp bij mij ook wel een beetje. Een boterham in stukjes snijden en telkens een klein hapje nemen. Hetzelfde met een appel doen. Vele kleine beetjes maken ook een groter geheel. Probeer wel alles dat je kunt eten zo gezond mogelijk te houden. Koekjes en chipjes eten is geen goed idee. Waarschijnlijk heb je er ook geen zin in als je zo misselijk bent, maar behalve dat leveren deze producten natuurlijk geen voedingsstoffen. Voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft tijdens deze periode. En omdat je weinig eet en veel spuugt is het belangrijk om dat wat je eet zo gezond mogelijk te houden zodat je iets van die belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Over het behandelen van zwangerschapsmisselijkheid doen veel verhalen, mythes en ideeën de ronde. Een aantal hiervan zijn compleet idioot, een aantal zijn twijfelachtig, een groot aantal zijn heel nuttig en een aantal werken bij veel vrouwen met zwangerschapsmisselijkheid.

Weg roze wolk…

Wat bij jou werkt? Kwestie van uit proberen. Bij mij hielp het eten van appels. Kilo’s appels heb ik gegeten, dat was zo’n beetje het enige dat ik kon eten. Wat belangrijk is, is dat je blijft drinken. Ook andere vormen van vocht dan vloeibaar zijn welkom. Denk aan watermeloen, komkommer, waterijsjes (liefst natuurlijk van geperst fruit). Gelukkig ben je het ook weer snel vergeten. Zo stortte ik me bij de tweede zwangerschap huilend in de armen van een vriendin. “Maar dit wist je toch?” vroeg ze verbaasd. “Ja.” piepte ik, “maar ik was het een beetje vergeten.”

Interessant? Delen met je vrienden ››