Facebook Linkedin Twitter
Samen gezond bewegen, het goede voorbeeld

Samen gezond bewegen, het goede voorbeeld

Deze maand staat bij Spruitjes en Zo! staat alles in het teken van “ het goede voorbeeld”. Kinderen zijn eigenlijk levensgrote spiegeltje die je soms ongenadig de waarheid laten zien. Daarom is het zo belangrijk hoe je zelf eet, leeft en beweegt. Jij bent hun goede voorbeeld. En dan vooral de manier waarop je dit dagelijks doet. Het zijn vaak de gedachteloze beslissingen, die erin sluipen als vaste gewoonten. Juist deze vaste patronen worden doorgegeven van generatie op generatie.

Samen bewegen.

Dan hoef je niet gelijk je sportabonnement te gaan verhogen, maar begin eens om eerlijk naar jezelf te kijken hoeveel je dagelijks beweegt.

Ben jij iemand die

  • Bewust de fiets pakt voor de dagelijkse boodschappen.
  • En voor de kleine stukjes in en om je woonplaats? Of wordt de fiets al gauw ingeruild voor de auto als er een buitje dreigt?
  • Neem jij, met je jonge kind, de trap in een warenhuis of ziekenhuis? Of toch maar even snel de lift dat gaat sneller en is niet zo lastig.

Al die kleine beslissingen geven onbewust het signaal aan je kind af dat het wel beter is om die trap of fiets te pakken maar dat de auto en lift eigenlijk veel fijner is. De onbewuste signalen zijn bepalend in hoe je kind gewoon is en hoe het later zelf zal gaan beslissen.

Gelijk naar de sportschool?

Als we denken aan een gezond beweeg patroon denken we al gauw aan sporten. Fitness, tennis of hockey club en vul maar in. Dan krijg ik ook algauw te horen, ja maar dat is zo duur of we hebben al zo’n druk programma dat gaat ons niet lukken. Natuurlijk is dat wel heel jammer, en een gemiste kans om je hierdoor tegen te laten houden.

Het kan ook anders.

samen bewegenIn ons spruitjes werkboek gaat 1 hoofdstuk over  bewegen. Een van de leukste opdrachten vind ik altijd dat de kinderen 12 activiteiten mogen verzinnen die ze als gezin kunnen doen. Je ziet ze dan eerst heel diep nadenken…..het is namelijk al een tijdje geleden dat ze als gezin iets hebben ondernomen met veel beweging. Vaak komt dan het badmintonnen op de camping naar voren. Maar als ik ze dan hun fantasie laat gebruiken dan gaan ze helemaal los. De kinderen worden dan zo enthousiast van het idee dat ook mama en papa mee gaan

  • kanoën,
  • skeeleren,
  • touwtje springen
  • stoepranden in de straat.

12 activiteiten lijstje

Dus maak thuis ook eens zo’n lijstje. Of doe allemaal een paar briefjes in een pot. Dan kunnen jullie op een vrije dag zo’n briefje open maken en een verrassende invulling geven aan je dag. Buiten dat jullie dan lekker aan het bewegen zijn is het vooral heel erg fijn om als gezin samen iets te doen en mooie herinneringen creëren. Gewoon thuis of in de straat. Ik wens jullie alvast heel veel plezier!

Interessant? Delen met je vrienden ››