Facebook Linkedin Twitter
Simone’s spruitjes

Simone’s spruitjes

Kindereetcoach Simone vertelt hieronder over haar eigen spruitjes. Hoe werkt het qua eten in een gezin waar de moeder kindereetcoach is?

Simone uit Maassluis

Simone uit Maassluis

Mijn eigen “spruitjes”.

Dat ik iets met voeding doe en van gezond eten hou, daar kunnen mijn eigen kinderen niet omheen.

Wat ik ’s avonds op tafel zet is gezond, en er ontbreekt nooit groente. Subtiel krijg ik dan te horen dat in de overheerlijke saus die we in de vakantie aan het Gardameer kregen toch echt minder groenten zaten. Met andere woorden, ik overdrijf de hoeveelheid groenten vaak een beetje naar hun zin.

Ze mogen regelmatig zelf bepalen wat we eten en helpen met koken gaat ze steeds beter af. Ze hoeven van mij niet hun bord leeg te eten, maar ze moeten wel van alles een paar happen eten. We houden het vooral gezellig aan tafel.

Met een zoon die geen patat lust heb ik een bijzonder mannetje. Mijn dochter heeft het leren eten en mijn man en ik zijn er gek op. Maar wel als aardappelvervanger met een heerlijke salade!

Soms denken vrienden dat er bij ons geen snoep in huis is. Ze kijken verbaasd als ook onze kanjers snoepjes meenemen tijdens een dagje weg. Geen enorme zak, maar wel een paar lekkere zoetigheden. Ik geloof niet in snoep verbieden, maar een beetje streng in het hoeveel en wat zijn we wel. Onze dochter is helemaal geen snoeper, maar ze is wel dol op chocolade. Een echte vrouw dus.

Na school is er fruit naar keuze en brood is bij ons gewoon volkoren. Ze zijn gek op een beker melk en eten op vrijdagavond gezellig stinkkaasjes en toastjes bij de tv. Ze hebben een normaal gewicht en ze sporten drie keer per week naast het buiten spelen en gym op school. Het is zo leuk om ze te zien sporten met hun vrienden en vriendinnen. Je voelt je zo trots als je ze een wedstrijd ziet spelen. Ze kunnen zo hun energie kwijt na een schoolweek waarin vooral stilzitten op het programma staat.

Het wordt pas spannend rond de tijd dat de verjaardagen voor de deur staan. Ik moet zeker weer gezond trakteren? Ja, liever wel. Ik vind dat er veel te zoet en teveel getrakteerd wordt op school. Er is wel een gezond trakteren beleid, maar bijna niemand houdt zich eraan. Dit jaar wilde onze dochter echt geen gezonde toestanden. Ze had de keuze laten vallen op zelfgemaakte cup cakes. Nee, niet met havermout erin, maar met veel knalroze marsepein erop.

Uiteindelijk ben ik overstag gegaan, maar ik heb er wel heel veel verse aardbeien opgedaan. Dat dan weer wel!

Laatst worstelde zoonlief met een onderwerp voor zijn spreekbeurt. Zijn zus wist de oplossing: Dan doe je het toch gewoon over de schijf van 5?

Op onze manier proberen we ze mee te geven dat eten gaat om genieten en samenzijn. Dat gezond eten en drinken beter is om goed te kunnen leren en gezond te zijn.

Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat in de pubertijd! Geldt dan nog steeds: Goed voorbeeld doet goed volgen?

Spruitjes eten we bijna nooit. Mijn man vindt ze echt niet lekker. De kinderen eten ze het liefst bij oma. Het geheime recept is een goed bewaard geheim en dat laten we dan maar zo!

Interessant? Delen met je vrienden ››