Facebook Linkedin Twitter
Sint Maarten.

Snoep voor kinderen tijdens Sint MaartenSint Maarten

Voor veel kinderen is het binnenkort feest. Dan lopen ze sint maarten. Voor diegene onder ons die dat feest niet kennen; Tijdens het Sint Maartenfeest lopen de kinderen langs de deuren met een (zelfgemaakte) lampion en zingen ze een liedje. Als beloning krijgen ze dan een snoepje. In het dagelijks leven adviseer ik ouders om kinderen niet te belonen met snoep maar met complimentjes. Maar ik vermoed dat er geen kind Sint Maarten zou gaan lopen als er alleen een compliment tegenover zou staan. Bovendien, het is een feest en feesten moet je vieren!

Maar het betekent vaak wel zakken vol snoep. Want de echte fans lopen vanaf het moment dat het donker wordt tot een uur of 8. En ik spreek uit ervaring dat je in die tijd echt veel snoepgoed kunt ophalen. Zeker als je het kortste liedje zingt dat je kent! Maar goed, wat doe je als ouder met een kind dat minstens een kilo snoepgoed heeft opgehaald. Laat je die vrij of stel je daar regels voorop? Persoonlijk zou ik voor het laatste gaan. Regels.

Regels voor snoep tijdens Sint Maarten

Bij ons hebben we een hele simpele regel. Je mag zoveel snoep ophalen als je kan! En op de avond van Sint Maarten mag je dan ook best wat snoepen. Als je thuis bent! Niet onderweg. Thuis komen en tellen wat je hebt opgehaald hoort er namelijk ook bij. En…is erg leuk om te doen! Na het tellen mag je er 3 uitkiezen die je lekker gaat opeten en de rest, die verdwijnt in een mooie trommel. Uit die trommel mag je iedere dag 1 snoepje kiezen zodra je uit school komt en in het weekend 2. Die regel werkt bij ons al jaren. Want met 3 kinderen waarvan de oudste inmiddels 18 is loop ik al heel wat jaartjes Sint Maarten te galmen. En natuurlijk mekkeren kinderen als je regels stelt. Dat is hun taak! Jij als ouder hebt de taak om regels op te stellen en jou kinderen hebben als taak om daar lekker tegenaan te schoppen. Zo hoort dat. Maar…en dat is ook je taak als ouder, jij hebt het laatste woord!

Teveel sint Maarten snoep

Ben je het niet helemaal, of zelf helemaal niet eens met een aantal stukken snoepgoed dat je kind heeft opgehaald. Sommige mensen geven kinderen echt teveel, zo kwam mijn kind ooit eens thuis met een aantal grote candybar repen. Dan kun je daar in iets bijsturen. Haal de echt foute dingen uit de snoeppot en vervang ze door iets waar jij achter staat. Verdeel de te grote dingen in kleinere porties. Of stel voor die te delen met anderen.

Wat geef je met Sint Maarten?

Heb je zelf geen kinderen die Sint Maarten lopen maar komen die kinderen wel bij jou aan de deur. Bedenk dan goed dat een kleinigheidje weggeven aan snoepgoed voldoende is. Maak twee verschillende bakjes. Een bakje voor de kleintjes, met bijvoorbeeld doosjes rozijntjes of andere zachte snoepjes. Voor de wat grotere kinderen kan je een zakje gummi beertjes doen, of een mini candybar, maar ook hier geen enorme ladingen snoep. Ze komen immers niet alleen bij u thuis langs. Verpakt snoep is wel zo prettig, want alles verdwijnt in een grote tas.

In plaats van snoep kan je ook heel goed iets anders weggeven. Mandarijntjes zijn nu volop te krijgen en de meeste kinderen vinden ze lekker. Een klein appeltje kan ook heel goed. Maar je kunt ook prima iets geven dat niet eetbaar is. Zo zijn er vaak leuke en niet zo dure attenties te koop die goed kunnen. Potloden, gummetjes of kleine notitieblokjes. Zo maakt een buurvrouw van ons ieder jaar een grabbelton met kleine cadeautjes, altijd een succes!

Fijne Sint Maarten!

Interessant? Delen met je vrienden ››