Facebook Linkedin Twitter
Stevig, mollig of toch overgewicht?: Stevig, mollig of toch overgewicht?

Kind met overgewichtStevig, mollig of toch overgewicht?

Opeens krijg je het advies om eens te kijken naar het gewicht van je kind. Opeens hebben ze het over te dik en overgewicht. Jij zit nog in de ontkenningsfase, dik? Oké, mollig, stevig, dat zijn woorden die bij je kind passen, maar te dik? Veel ouders herkennen het overgewicht van hun kind niet. Ze zien hun eigen kind als gezond en stevig, maar niet als een kind met overgewicht. Het kind van de buren dat te dik is herkennen ze daar in tegen wel. Struisvogelpolitiek of speelt er hier iets anders? Ouders willen graag het beste voor hun kinderen. Uit liefde geven ze alles dat het kind wil hebben. Een beetje overgewicht wordt al snel goed gepraat.

“Het is babyvet, daar groeit ze wel overheen.” Dat kan, maar als je kind de 7 is gepasseerd en jij hebt het nog steeds over babyvet, dan gaat er iets niet goed. “Het is nog maar een kind, ze moet er nog van groeien.” Klopt, maar dan wel graag in de lengte en niet in de breedte. “Het zit in de familie, het zijn de genen hè?!” Het kan dat er in een bepaalde familie meer overgewicht voorkomt dan in een andere. Maar bedenk dan wel, dat ook eetgewoontes “erfelijk” zijn. Ja het kan zijn dat je kind aanleg heeft voor overgewicht, maar met een gezond en goed eetpatroon hoeft je kind geen overgewicht te krijgen.

Ouders zijn vaak erg goed in het verzinnen van uitvluchten en goed-makers. Maar ouders zijn soms minder goed in het zien van de realiteit. Namelijk dat hun kind overgewicht heeft. Maar als ze dan eenmaal door hebben dat er geen sprake is van verlaat babyvet of erfelijk overgewicht, maar dat er echt iets moet gebeuren. Dan moet het ook snel en meteen. Die overtollige kilo’s moeten eraf! Helaas worden er om die reden nogal wat kinderen op rantsoen gezet. Geen snoep meer, minder boterhammen, minder aardappelen, geen koekjes, geen chips. Nee, nee, nee. De kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! vinden dat geen goed idee.

Stevig, mollig of overgewicht! En nu?

Want je kind op dieet zetten is geen optie bij overgewicht. Kinderen zijn in de groei en hebben een enorme behoefte aan voedingsstoffen. Zet je een kind op dieet en kort je op deze voedingsstoffen dan kunnen er tekorten ontstaan. Maar wat moet je dan wel? Terug naar de basis. Eten waarvoor eten is bedoeld, om te voeden en niet om te vullen.

Zorg voor 3 goede maaltijden op een dag. Volkoren boterhammen met mager beleg en geen witte boterhammen met chocopasta. Een beker melk erbij en geen glas zoete yoghurtdrank. Voldoende aardappelen en lekker veel groentes samen met een klein stukje vlees.

Naast deze 3 maaltijden hebben we nog ruimte voor 3 tussendoortjes en daar gaat het vaak mis. Deze momenten zijn niet bedoeld om te snoepen. Al wordt dat helaas wel veel gedaan. En ja, natuurlijk mag je kind af en toe een snoepje. Ook een kind met overgewicht. Maar pas nadat alle voedingsstoffen zijn genomen en beperkt. Geen dikke koeken tussendoor maar fruit. Niet denken dat alleen fruit een gezond tussendoortje is want dat is namelijk niet zo. Juist kinderen in de groei hebben veel eiwitten nodig. Ook producten met deze voedingsstof kunnen dus prima tussendoor. Denk aan kwark of yoghurt. In een bakje niet lekker? Vries het in en geef het in ijs-vorm, dan lusten ze het vaak wel.

Bedenk ook dat bewegen en overgewicht verminderen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Beweeg daarom zoveel mogelijk met uw kind. Fietsend of lopend naar school, en niet op de achterbank. Laat uw kind lid worden van een sportclub. Stimuleer en geef het goede voorbeeld. En verwacht geen wonderen. Je kind is niet van de ene op de andere dag te dik geworden en zal ook niet opeens super slank zijn. Op gewicht blijven is al moeilijk genoeg als je in de groei bent. Afvallen is echt topsport en een kwestie van een lange adem. Dus niet opgeven na een week maar blijven doen! Blijvend jullie leefstijl veranderen en blijven stimuleren en aanmoedigen om gezond te eten en veel te bewegen. Want leefstijl veranderen voor kinderen is niet alleen topsport, maar ook nog eens een teamsport. Zonder hulp, gaat het niet lukken.

Daarom zijn de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! eer ook. Zij kunnen jullie helpen tijdens dit proces. Zij kunnen jullie steun geven en aanmoedigen. Handvatten geven en samen oplossingen bedenken voor moeilijke momenten. Neem gerust contact met ons op.

Interessant? Delen met je vrienden ››