Facebook Linkedin Twitter
te dik of overgewicht: Te dik of overgewicht?

BMI kinderenTe dik of overgewicht?

Bij Spruitjes en Zo! zijn we gespecialiseerd in kinderen en jongeren met overgewicht. Ouders komen bij ons als overgewicht een probleem is. Als mensen je kind te dik vinden is dat niet leuk. Zelf zie je ook wel dat je kind te zwaar is, maar te dik klinkt helemaal niet aardig. Tijdens de begeleiding bij kinderen zeggen wij, kindereetcoaches altijd, je hebt overgewicht je bent niet je gewicht. Kinderen weten zelf heus wel dat ze zwaarder zijn dan andere kinderen, ze zijn niet gek. Dat zien ze, dat voelen ze en ook dat is niet leuk.

Niet alleen andere kinderen kunnen je kind te dik noemen, zelfs andere volwassenen kunnen dat zegen en zelf professionals. Zo kwam er laatst ook weer een jongen bij  ons in de praktijk wiens huisarts had gezegd dat hij te dik was. Natuurlijk, misschien wordt het uit bezorgdheid gezegd. Er is sprake van te veel gewicht en dat heeft zeker gevolgen. Er zijn risico’s die verhoogd worden door dat teveel aan gewicht. Maar er ontstaan ook risico’s aan het zeggen dat iemand te dik is.

Mentaal kan het schade achter laten. Een kind maar ook een volwassenen met overgewicht heeft gevoelens en horen dat je te dik bent, is gewoon niet echt fijn. Ook voor ouders is dat geen fijne boodschap. Overgewicht hebben is wat anders dan dik zijn. Ja, op papier is het hetzelfde maar de toon is anders.

Voor ouders is het ook niet fijn als er sprake is van overgewicht bij hun kinderen. Regelmatig hebben wij ouders aan tafel zitten en zien wij dat zij gebukt gaan onder schuldgevoelens. Het is hun kind, zij hadden dit moeten voorkomen, het is hun schuld. Maar er zit een verschil tussen schuld en verantwoordelijkheid.

Nee, het is niet de schuld van ouders. Vaak is er sprake van onwetendheid. Vaak worstelen ouders zelf ook met hun eetpatroon en gewicht, weten ze niet wat ze verkeerd doen. Onwetendheid is geen misdaad. Soms hebben ouders geen zicht op wat een kind precies eet. Omdat het kind zelfstandig snoep en snacks koopt. Maar nu ze het weten zijn ze wel verantwoordelijk. Verantwoordelijk om er iets aan te doen. Om samen met hun kind te werken aan een beter eetpatroon en een gezond gewicht.

Overgewicht is vaak het gevolg van meerder zaken. Teveel eten, of verkeerd eten, te weinig bewegen en een verkeerde mindset. Soms spelen er andere dingen, medisch maar vaker niet. Overgewicht komt steeds vaker voor en is echt een probleem dat je niet zo maar eventjes oplost. Het kost zeker kinderen vaak heel veel moeite en inzet om het overtollige gewicht kwijt te raken. Hard werken en doorzettingsvermogen.vaderdag samen koken

Dat kunnen ze niet alleen, daar hebben ze hulp bij nodig. Van ouders, maar ook van anderen. Hun vrienden, school, familie. Iedereen kan een handje helpen. Door kinderen te stimuleren gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Door het goede voorbeeld te geven en samen met ze dingen te ondernemen. Niet door ze te dik te noemen en naar beneden te halen, want dat werkt beslist niet. Ook de kindereetcoaches van Spruitjes en Zo! kunnen helpen in het geval van overgewicht. Wij werken zowel in Nederland als België en weten precies hoe we jullie als gezin kunnen helpen en het overgewicht de baas kunnen worden.

Interessant? Delen met je vrienden ››