Facebook Linkedin Twitter
Weekendtopper: Pizza

Weekendtopper pizza

Tja, in het weekend wil je toch wel iets eten dat echt lekker is, maar je wilt het ook gezond houden. Je wilt toch dat je kinderen lekker wat groente binnen krijgen en lekker eten. Dat kan, zelf pizza maken is super leuk en super lekker, bovendien is het een stuk gezonder als de kant en klare versie die je in de winkel koopt. Met volkoren deeg voor de vezels en heel veel groente, een deel verstoppen we in de saus zodat iedereen ongemerkt net even wat meer binnen krijgt.

Wat heb je nodig voor het deeg

  • 30 gram verse gist of 2 theelepels droge gist
  • ongeveer 300 ml lauwwarm water
  • 200 gram volkoren pizzameel of volkoren broodmeel
  • 200 gram wit pizzameel of broodmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel extra Virgine olijfolie

Wat moet je doen:

Doe de gist in een kleine kom en voeg 125 ml van het lauwwarme water toe. Roer door totdat de gist is opgelost, zet dan 10 minuten apart  (bij kamer temperatuur) totdat de gist gaat schuimen. Doe beide soorten meel in een flinke kom. Giet het gistmengsel erbij en de olie en genoeg van het overgebleven lauwwarme water om een kleverig deeg van te maken. Bestuif het werkblad met wat extra meel. Schep al het deeg uit de kom op het meel en kneed er een bal van. Kneed zeker 8-10 minuten. Als de deegbal stevig is en niet meer kleeft laat hem dan een paar keer hard op het werkblad vallen. Laat het daarna tot zeker twee uur rijzen bij kamertemperatuur, het volume zou ongeveer moeten verdubbelen.

Wat heb je nodig voor de saus

  • 1 ui
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1/2 theelepel oregano (of Italiaanse kruiden)
  • zout en peper
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 1 courgette

Wat moet je doen

Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd de overige groenten in blokjes. Doe de olijfolie in een steelpan en fruit de ui en knoflook op een laag vuur 2-3 minuten. Zorg dat de ui en knoflook niet verkleuren. voeg alle ander groentes toe en bak even mee. Voeg de tomatenblokjes met sap en de oregano toe. Breng het mengsel aan de kook. Is het te dik voeg dan een beetje water toe. Heb je veel groente dan kan een extra blikje tomatenblokjes ook een goed idee zijn. Draai het vuur iets lager en laat de saus zonder deksel pruttelen tot hij dik en geurig is (ongeveer 20 minuten, maar langer maakt de saus alleen maar lekkerder) Pureer de saus met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.

De toppings

Denk aan stukjes paprika, champignons, mais, ui, courgette of andere groente die je lekker vindt. Als vlees kun je kleine blokjes ham, kip of salami kiezen. Denk ook aan fruit als ananas om zelf een pizza hawai te maken. Of spinazie en natuurlijk kaas en mozzarella. Kortom, maak er wat lekkers van!

Interessant? Delen met je vrienden ››