Facebook Linkedin Twitter
Zoutgebruik bij kinderen

Zoutgebruik bij kinderen

We gebruiken in Nederland teveel zout. Dat komt deels door dat fabrikanten veel zout aan voeding toevoegen, maar deels ook door onszelf. We kiezen te vaak voor de verkeerde (bewerkte) voeding en daardoor ligt ons zoutgebruik te hoog. Voor volwassenen is teveel zout slecht, maar zeker voor kinderen wordt teveel zout afgeraden. Kinderen hebben sowieso maar erg weinig zout nodig. De nieren van baby’s en kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Als kinderen te veel zout binnenkrijgen, kunnen ze op latere leeftijd last krijgen van hun nieren. Het advies is daarom om geen extra zout toe te voegen aan het eten van je baby of kind. Het is aan te raden kinderen niet te laten wennen aan een zoute smaak.

Zoutgebruik : Keukenzout of zeezout?

Regelmatig krijg ik van mensen vragen over zout. Welk variant is beter? Moet ik zeezout nemen of is gewoon keukenzout ook goed? Laten we even duidelijk stellen, zout is niet een voedingsbron. Je voedingsstoffen haal je uit voeding zoals volkoren brood, groente en fruit. Zout voeg je aan je eten toe om de smaak. Veel verschil zit er niet tussen gewoon keukenzout of zeezout. Zeezout bevat iets meer mineralen, zoals calcium en magnesium maar bij normaal gebruik  heeft dit nauwelijks tot geen invloed. Je gebruikt immers maar weinig zout. Ook Keltischzout en Himalayazout zijn erg in trek. Ook deze zoutsoorten bevatten iets meer mineralen en spoorelementen dan gewoon keukenzout, maar nogmaals de invloed daarvan bij normaal gebruik is minimaal.

Zout of natrium?

Veel mensen verwarren natrium en zout. Natrium is een bestandsdeel van zout, en is dus beslist niet hetzelfde. Op etiketten staat vaak het natriumgehalte vermeld. Dit moet je met 2.5 vermenigvuldigen om het zoutgehalte te weten te komen. Natrium is overigens ook het bestandsdeel dat voor hoge bloeddruk kan zorgen. Er is tegenwoordig ook keukenzout met minder natrium verkrijgbaar. Jozo bewust, in het groene potje. Omdat dit zoutvaatje meer kalium bevat is het minder geschikt voor nierpatiënten en mensen die mensen die medicatie voor hoge bloeddruk gebruiken of die hun kalium inname moeten beperken.

Teveel zout

Omdat we in Nederland teveel zout eten is het verstandig hier even aandacht aan te besteden. Hoe zit het met jou? Eet jij er teveel van of let je er juist heel erg op? Veel producten in de winkel bevatten relatief gezien veel zout. Vooral kant en klare maaltijden, soepen en kruidenmixen. Niet ernstig als je dit af en toe eens gebruikt, maar niet slim om dagelijks te nemen. Juist door meer puur te gaan eten en zelf te koken kun je enorm besparen. Voeg in plaats van zout kruiden aan je eten toe. Onze dagelijkse voeding bevat voldoende zoutgehalte zodat extra toevoegen helemaal niet nodig is. Je brood bevat zout, je melk bevat ook en zelfs je groentes bevatten van nature wat zout. Wees dus zuinig met zelf toevoegen en kies liever voor kruiden om meer smaak aan je eten te brengen. Voor kinderen geldt helemaal, geen extra zout toevoegen en oppassen met toegevoegd zout.

Interessant? Delen met je vrienden ››